Er zijn vele manieren waarop een registratieformulier slecht kan zijn. Zo zijn sommige registratieformulieren gewoon lelijk, anderen zijn gewoon niet veilig. Niet voor de gebruiker, maar soms ook niet voor de eigenaar. In deze blogpost bespreek ik twee websites waarbij het registreren fout loopt.

Kobo.comkobo

Kobo.com is een website waar je online eBooks kan kopen en downloaden. Om een eBook te kunnen kopen, moet je uiteraard eerst een account aanmaken. Je kan hiervoor je Facebook- of Googleaccount gebruiken of een van de andere 12 opties(!). Gelukkig ben je niet verplicht om één van je persoonlijke accounts aan Kobo.com door te geven. Je kan ook een nieuw account aanmaken, maar de manier waarop is niet zo gebruiksvriendelijk.

kobo2Wanneer je iets foutief invoert in één van de velden of blanco laat, verschijnt er in het knalrood, met een groot uitroepteken een foutmelding onder het invoerveld. Deze foutmelding trekt enorm de aandacht en is zelfs storend.

Na het invullen van het formulier, moet je oppassen dat je persoonlijke informatie niet gedeeld wordt met externe partners. Het vakje hiervoor staat namelijk automatisch aangevinkt. Wanneer je niet goed oplet ga je onbewust akkoord met iets waar je net helemaal niet akkoord mee bent.

Na het aanmaken van je account kan je gewoon beginnen winkelen. Er wordt niet gevraagd om je mailadres te bevestigen. Je kan je account dus ook op een mailadres registreren dat niet van jou is. Niet bepaald veilig.

Tervuren.be

Op de website van deze gemeente kan je een account aanmaken om op de hoogte te blijven van evenementen en activiteiten, maar ook om evenementen die je met je vereniging organiseert door te geven of materiaal aan te vragen.

tervuren1Het registratieformulier is om te beginnen zeer groot en onaantrekkelijk. Bovendien is het heel onduidelijk.
tervuren2Zo worden er bijvoorbeeld 3 vakken in het groen aangeduid. De gebruiker moet zelf aannemen dat dit de verplichte velden zijn om in te vullen, maar als je enkel deze vakken zou invullen wil dit zeggen dat je een man bent, ook al ben je een vrouw, en dat je jonger bent dan 12 jaar. Deze vakken staan automatisch al op deze waarden ingesteld.
Bij het kiezen van je taal heb je blijkbaar enkel de mogelijkheid om nederlands te kiezen. Zelfs frans of engels zijn geen optie.

Pas bij het indienen wordt er weergegeven dat, je mailadres ongeldig was, of je wachtwoorden niet overeen kwamen. Hierbij kan je ook nog eens een wachtwoord opgeven van maar 1 teken lang. Veiligheid is dus niet hun prioriteit!

tervuren3Bij het aanvinken van het soort nieuwsbrieven die je wil ontvangen krijg je een hele waslijst, met de optie “Niet van toepassing” ergens tussen de andere opties. Dit terwijl je evengoed geen vakje kan aanvinken, indien de categorie niet voor jou van toepassing is.

Zelf zal ik in mijn websites dus steeds voor een duidelijk registratieformulier proberen te zorgen, dat de gebruiker niet stoort en waarbij een account aanmaken veilig is.

 

Auteur: Sven Debeer

Bronnen:
* https://secure.kobobooks.nl/auth/Kobo/register?redirectUrl=https%3A%2F%2Fwww.kobo.com%2F&wslang=nl-NL
* http://www.tervuren.be/Index.aspx?SGREF=261#.WEGGa6LhBZ1
* https://pixabay.com