Ondertussen kent iedereen Netflix en wordt de applicatie over heel de wereld gebruikt. De populariteit ervan blijft stijgen dankzij het uitgebreid aanbod maar ongetwijfeld ook door de gebruiksvriendelijkheid en de manier waarop ze inspelen op de noden van de gebruikers. Voor de meesten vertel ik hier niets nieuws of revolutionair maar ik vind het wel de moeite om eens stil te staan bij de gebruiksvriendelijkheid en het gemak dat Netflix biedt, los van het aanbod.

AIDAS

Netflix is geen gewone applicatie dat een aantal films en series ter beschikking stelt, ze zetten de gebruiker centraal op elk vlak.

Op de overzichtspagina van hun aanbod staat helemaal bovenaan de laatst geopende film of serie klaar om verder bekeken te worden, de stap om Netflix opnieuw te gebruiken en iets verder te bekijken is echt miniem. Vervolgens krijgt de gebruiker de films en series uit zijn zelf opgestelde lijst te zien. Onze aandacht is meteen gevestigd op dingen die we leuk vinden en ons interesseren.

captur3e

Als je verder scrolt krijgen we secties te zien zoals: “Because you watched film X” of “Top picks for you” waardoor interesse bij de gebruiker wordt gewekt voor andere films of series die we leuk zouden kunnen vinden. Alweer staat de gebruiker centraal. Je krijgt automatisch zin om die voorgestelde films te bekijken of er tenminste een door te scrollen en hoogstwaarschijnlijk doe je dat dan ook. De stap op over te gaan tot actie is in een minimum van tijd bereikt.

ca1pturecaptu0re

Netflix anticipeert ook op ergernissen wanneer ze films of series niet ter beschikking hebben door meteen een gelijkaardig aanbod weer te geven.

15046380_10154861035259742_1477206953_n

Ik ben ervan overtuigd dat Netflix bij het merendeel van zijn gebruikers ook de laatste stap bereikt: satisfaction Tijdens en na het kijken voel je je tevreden en voldaan.

Door ons kijkgedrag te analyseren en op basis hiervan de gebruikers steeds opnieuw een aangepast aanbod voor te schotelen worden we getriggerd om Netflix te blijven gebruiken en steeds verder te kijken via de applicatie.

Hun website is zowel inhoudelijke als in opmaak zeer gestructureerd en duidelijke en hun huisstijl is herkenbaar en wordt op elke manier doorgetrokken.

Vergeleken met “project free tv online now”, waar ik vroeger series op bekeek en waar je steeds moet blijven doorklikken, is Netflix op elk vlak een wereld van verschil.

capture2

Auteur: Wendy Vanden Meerssche

Bronnen:

https://www.netflix.com/browse

http://www.projectfreetvonlinenow.com/