Gedaan met foute kleurencombinaties! Onderzoekers uit de Verenigde Staten zijn een weefsel aan het ontwikkelen die van kleur kan veranderen. Niet alleen bied dit de mogelijkheid om de kleren zelf van kleur te veranderen, maar ook een volledig nieuw patroon op de kledij te vormen. Ze hebben echter nog een lange weg voor de boeg, maar deze nieuwe technologie, genaamd Ebb, ziet er veelbelovend uit!

De kleur veranderende weefsels veranderen hun tinten als reactie op elektrische ladingen. Het wordt ontwikkeld als onderdeel van Google’s Project Jacquard – één van de onderneming spin-off inspanningen die op zoek is naar een mogelijkheid om onze kleding touch-sensitive en interactief te maken.

In een demo video vrijgegeven door de onderzoekers van UC Berkeley in Californië is te zien hoe de weefsels op prikkels reageren. Eén van de nadelen wel is dat de technologie nog niet op punt staat en ze de reactie nog moeten versnellen om zien baar een verschil op te merken.

De onderzoekers willen deze technologie zover brengen dat je oproepen en emails kan ontvangen en lezen op de mouw van je hemd of jas. Het zou dan ook bijvoorbeeld mogelijk zijn om je kleren aan te passen naar de staat waarin je je bevind. Bij een match van de Rode duivels kan je dan nog steeds kiezen om je kledij naar de andere ploeg aan te passen en daarvoor te gaan supporteren.

Buiten dat lijkt het mij een geweldige idee om toe te passen op een bruiloft of verjaardagsfeest. De kleren animeren op muziek of verkleuren naarmate de staat van nuchterheid.

Maar zoals al eerder vermeld is er nog een lange weg af te leggen voor de onderzoekers. Een dynamisch scherm of een spelletje playstation op de kleren van je vriendin zal nog niet voor direct zijn dus.

Auteur: Robin Verberckmoes