Tegenwoordig zijn websites een echt visitekaartje. Als je website niet goed gedesigned is zullen potentiële klanten rap afhaken. Daarom is het van belang dat je website qua kleurgebruik en lettertype in orde is.

In the pocket

In the pocket is een Gents bedrijf dat vooral gericht is op applicaties maken en virtual reality. Zes jaar geleden begon het als een klein bedrijf en is nu helemaal uitgegroeid tot één van de leiders in België op vlak van apps.

Als je op hun website terechtkomt vallen je meteen de koude blauwe/groene tinten op. Deze tinten komen enkel op de homepagina zo hard naar voor. Als je naar andere pagina’s kijkt, zie je dat daar meestal wit en blauw overheersen. Naast deze kleuren opteren ze voor grote afbeeldingen. Deze zorgen voor optimale afwisseling zodat het niet te eentonig wordt.

Yale School of Art

Van het ene uiterste, naar het andere uiterste. Bekijken we de website van Yale School of Art valt ons direct het slechte kleurgebruik op, alsook de navigatie en afbeeldingen die over elkaar liggen. Dit is duidelijk een voorbeeld van hoe het NIET moet. De inhoud staat al helemaal niet gecentreerd. Voor kleurenblinden kan het hier lastig worden, als je op de homepagina kijkt zie je blauwe achtergrond met fel rood lettertype. Dit is héél lastig voor kleurenblinden om te lezen.

Naast slecht kleurgebruik zit de website vol met GIF afbeeldingen en worden deze afbeeldingen telkens herhaald tot in het oneindige. Dit noemt zich dan een School of Arts, maar ze hebben blijkbaar weinig tot geen inzicht met betrekking tot designs.

Typografie

Bij In the pocket gebruiken ze enkel schreefloze letters, namelijk “Roboto”. Bij Yale School of Art gebruiken ze Arial en Helvetica door elkaar. Vaak zijn de titels schreefloze letters en doorlopende tekst schreefletters.

Huisstijl

In the pocket trekt hun kleurgebruik overal door. Zo hebben ze hun jaarlijks evenement “The state of the mobile” enkele weken geleden georganiseerd. Daarvoor hadden ze een boekje gemaakt dat gaat over de toekomst van de mobiele wereld en hoe het er nu aantoe gaat. Het boekje is helemaal in hetzelfde kleurgebruik gemaakt als hun website. Blauw en groene tinten.

Sommige mensen met kleurenblindheid kunnen wel problemen ondervinden om dit boekje te lezen. Iemand dat de kleur groen niet kan waarnemen zal een hele andere ervaring hebben dan iemand die niet kleurenblind is.

Persoonlijk vind ik het prachtig. Eenvoudig maar toch o zo mooi. Prachtig werk hebben ze afgeleverd. Niet enkel het design is interessant, hun bevindingen zijn ook zeker de moeite waard om eens te bekijken!

Bronnen:

In the pocket

Yale School of Art

Screenshots genomen door mezelf.

Auteur: Sam Goeman