Op het Kikk festival in Namen ben ik naar een lezing gegaan van Fabian Oefner. Tot deze week had ik nog geen flauw idee wie deze man was. Al snel bleek dat deze man zeer bekend was en dat hij zeer unieke werken realiseert. Een tweede designer die ik recent gespot heb is  Ryan Halvorsen.

Wie is Fabian Oefner?

Fabian is een Zwitserse ingenieur die wetenschap en fotografie samen brengt. Hij creëert de meest waanzinnige foto’s en video’s uit zeer wetenschappelijke experimenten. Niet alleen verkrijgt hij hier unieke beelden mee, maar leert hij hier ook bij over wetenschap en technologie. Ik vond deze man zeer interessant, omdat dit niet de typische designer is die ik me had voorgesteld. Zijn werken zijn zeer uniek en niet alledaags, wat ervoor zorgt dat ik zijn projecten zeker en vast kan appreciëren. Zelf had ik nog nooit van Oefner gehoord, tot dat ik besloot om naar zijn lezing te gaan tijdens het Kikk festival.

projecten – werkwijze

Oefner gaat zeer speciaal te werk, iets wat ik nog nooit eerder gezien had. Hij voert wetenschappelijke experimenten uit om deze vervolgens vast te leggen met speciale camera’s. Hij fotografeert of filmt deze proeven aan 5000 frames/seconde, omdat het voor ons menselijk oog onmogelijk is om zulke details waar te nemen. Door op te nemen aan zulke hoge framerate slaagt Fabian er keer op keer in om unieke plaatjes vast te leggen. Zo laat hij bijvoorbeeld een oliedruppel in een plasje water vallen of zoutkristallen springen op een speaker. Dit zijn slechts twee eenvoudige voorbeelden van Fabian Oefner’s werk, maar brengen zeer mooie en speciale beelden met zich mee.

Fabian maakt niet enkel foto’s of video’s van dit soort experimenten. Hij bouwt ook interactieve installaties. Zo heeft hij een installatie gemaakt die de tonen van een piano visueel voorstelt. Elke noot die de piano speelde werd opgevangen door een microfoon. Deze microfoon kon detecteren welke toon er af gespeeld werd en op die manier werd een visuele output gecreëerd. De output werd voorgesteld door een mechanisme, dat bestond uit verticale staven die aan elkaar verbonden waren. Telkens er een noot op de piano werd gespeeld, werd het mechanisme in actie gezet. In onderstaande video kan u zien hoe dit in zijn werk gaat:

Meer te weten komen?

Als u graag meer te weten wilt komen over Fabian Oefner of meer van zijn werken wil bekijken, dan raad ik aan om eens een kijkje te nemen op zijn portfolio of op zijn Behance.

Wie is Ryan Halvorsen?

Ryan is een grafisch designer uit Chicago, heeft een eigen design studio en heeft gewerkt voor enkele grote namen. Ook van deze designer had ik nog nooit gehoord, tot ik hem vorige week tegenkwam op het internet. Ryan studeerde af in Italië als designer om vervolgens werk te gaan zoeken in Chicago. Hij liep er stage in een bedrijf dat zich bezig hield met het designen van covers voor stripverhalen, catalogussen, billboards en logo’s. Al snel leerde Ryan er goed samenwerken met een andere designer (Patrick Filler)  en zo ontstond in 2004 hun eigen bedrijf Arlo. Arlo is een Amerikaanse design studio, gesitueerd in Chicago. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen van logo’s en creëren van branding. Ze hebben daarom al zeer grote klanten onder hun vleugels genomen.

projecten – werkwijze

Halvorsen is, samen met Patrick Filler, oprichter én tevens creative director van Arlo. Ryan is vooral goed in communicatie; hij kan een boodschap goed overbrengen met zijn kunst. Hij doet niet alleen aan logo design, maar ook aan branding en merchandising. Hij ontwierp al vele logo’s, waaronder logo’s voor bekende merken zoals Marlboro, Nike, Intel, Sears, Axe, Cadillac,… Niet alleen ontwerp Ryan logo’s, maar doet hij ook aan branding. Hij creëerde een volledige packaging design voor American Outfitters en voor Effen Vodka.

Ryan Halvorsen houdt zich niet alleen bezig met bovenstaande ontwerpen, maar houdt zich ook bezig met het ontwerpen van lettertypes. Op zijn website heb ik gelezen dat hij het lettertype ‘Halvo’ ontworpen heeft. Dit is een modern sans-serif lettertype dat leuke rondingen bevat. Vanwaar de naam ‘Halvo’? Ryan wilde zijn lettertype noemen naar zijn naam ‘Halvorsen’, maar helaas bestond er al een lettertype met deze naam!

I was going to call my font ‘Halvorsen’, because, ya know, my name is Ryan Halvorsen and all. But guess what? Someone already named a font ‘Halvorsen’, and his name is… Wayne Thompson! Can you believe it? Apparently he got the name from the Halvorsen brand of timber cruiser boats he would often see navigating the bay out front of his Australian childhood home. I didn’t even know there was a ‘Halvorsen’ brand of boats. Now I do.

typedesign_halvoMeer te weten komen?

Als u graag meer te weten wilt komen over Ryan Halvorsen of over Arlo, neem dan eens een kijkje op website Arlo of op Ryan’s website.

 

bronnen: behance.net, fabianoefner.comArlo

Foto’s: fabianoefner.com, arlo-tm.com

Auteur: Arno Stalpaert