Lang werd dit idee enkel in science fiction boeken, films of games gezien, totdat een Amerikaanse start-up, genaamd Kernel, dit idee werkelijk maakte.

Kernel

Kernel is een Amerikaanse start-up gevestigd in Silicon Valley opgericht door Bryan Johnson.
De firma bestaat uit een team van zowel ingenieurs als wetenschappers die als missie hebben onze levenskwaliteit drastisch te verbeteren.

De implanteerbare chip

Om dit te doen ontwikkelen ze een chip die implanteerbaar is in de hersenen. Deze chip zal eerst geïmplanteerd worden bij mensen die neurologische schade hebben opgelopen door bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, een hersenschudding, … . Op lange termijn zou deze chip intelligentie, geheugen en andere moeten verbeteren.

Het concept

Het concept van de chip is gebaseerd op het werk van Theodore Berger, een biomedische Ingenieur, directeur van het Center for Neural Engineering aan de Universiteit van Zuid Californië en CSO (Chief Science Officer) van Kernel.

De chip probeert de communicatie van hersencellen onder elkaar na te bootsen door de elektrische signalen door te geven die een gezond brein zou sturen. Deze elektrische signalen zijn echter bij elk individu verschillend, waardoor er een voorspelling van signalen moet gegenereerd worden.

Stand van zaken

Tegenwoordig worden prototypes van de chip getest op epilepsie patiënten in ziekenhuizen.
De bedoeling is om de chip op langere termijn op mensen te testen maar omdat de chip nog niet draagbaar is (de patiënten worden nu aan een computer aangesloten), is dit nog niet mogelijk.

De toekomst

Wanneer een eerste draagbaar prototype ontwikkeld zal zijn, zullen er een lange reeks testen gedaan worden op mensen die neurologische schade hebben opgelopen. Wanneer deze tests positieve resultaten hebben, zal de chip in productie gaan. Een eerste versie zou bijvoorbeeld mensen met dementie kunnen helpen bij het herinneren van de locatie van de badkamer. Volgende versies zullen daar dan verder op ingaan om uiteindelijk de capaciteit van het menselijk brein volledig te kunnen benutten.

Kortom, de toekomst van deze chip is onvoorspelbaar, maar het staat nu al vast dat wat we ermee kunnen bereiken ver boven onze verbeelding gaat.

Video

Auteur: Arthur Magnus

Bronnen:

The Washington Post

Kernel