Veilig op stap met de fiets hoeft niet veel te kosten. Daar zorgde Isis Shiffer voor met haar nieuwste creatie: een fietshelm van papier. De fietshelm won zelfs de James Dyson Award, een internationale onderscheiding voor jonge ontwerpers.

ecohelmetIsis Shiffer is een industrieel ontwerper. De fietshelm is niet haar eerste creatie, maar ook niet haar eerste prijs. Deze keer kreeg ze een prijs voor haar fietshelm van papier.
De fietshelm is opvouwbaar en gemaakt van gerecycleerd papier. Vandaar de naam die aan de fietshelm werd gegeven: de EcoHelmet.
De helm kan door iedereen gebruikt worden, maar is vooral bedoeld voor mensen die fietsen huren. Hier kan dan voor een goedkope prijs, een ecologisch afbreekbare helm verkregen worden.

Safety first

Papier kan toch niet zo stevig zijn? Toch wel. Als eerste en belangrijkste vereiste moet een fietshelm natuurlijk veilig zijn. Daarom is het papier van de helm in een honingraatstructuur geweven om stevigheid te creëren. Zo beschermt hij bij een val minstens zo goed als een traditionele fietshelm.

Papier en regen

In tegelstelling tot wat je zou denken, is de EcoHelmet regenbestendig. Hij is behandeld met een biologisch afbreekbare laag, die de fietshelm gedurende 3 uur waterbestendig maakt. Opnieuw komt hier de ecologische factor naar boven. Er werd hier overduidelijk rekening gehouden met het milieu.ecohelmet2
De fietshelm is dus veilig en regenbestendig. Bovendien is de EcoHelmet goedkoop, nog geen 5 euro, en moet er maar 1 enkele maat geproduceerd worden. De helm kan zich uitzetten en past zich aan aan het hoofd van de gebruiker.
Dit alles gezegd, heeft de helm toch maar een raar uitzicht.

 

Auteur: Sven Debeer

Bronnen:
* http://www.hln.be/hln/nl/17541/Het-leukste-van-het-web/article/detail/2986402/2016/11/17/Papieren-plooibare-fietshelm-wint-award.dhtml
* http://www.ecohelmet.com/
* http://www.isisshiffer.com/
* http://www.jamesdysonaward.org/