Als we nadenken over onze kleren, zien we meestal een warme, grijze trui of een blauwe jeans voor ons. In de meeste gevallen is onze kledij eerder praktisch dan revolutionair.
Nederlandse modedesigner Pauline van Dongen wil hier verandering in brengen en is van mening dat de manier waarop we de wereld waarnemen kunnen verbeteren door onze kleding een technische “boost” te geven.

We kennen het allemaal wel. Je wilt je telefoon uit je zak pakken om te kijken of je een belangrijk telefoontje hebt gemist, blijkt je telefoon nog maar 2% te hebben. Hoewel we meestal op zulke cruciale momenten direct naar het stopcontact stormen, is dit niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer we een wandeltocht in een afgelegen gebied aan het maken zijn.

Samen met Blue LOOP Originals heeft Pauline hiervoor de perfecte oplossing bedacht: een jas die je smartphone (draadloos!) kan opladen.
In de Solar Windbreaker zitten 3 geïntegreerde, flexibele zonnepanelen die een telefoon in ±1 á 2 uur opladen, afhankelijk van het weer. Maar dat is niet het enige. De jas heeft ook een ingebouwde powerbank die een breed scala aan andere elektronica kan opladen, zoals camera’s of navigatiesystemen.

solarwindbreaker-1

Naast het toevoegen van techniek in haar kleding, gebruikt Pauline ook toekomstgerichte technieken om haar kleding te creëren. Zo ook om voor de Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een outfit samen te stellen voor Prinsjesdag.
Voor deze gelegenheid heeft haar team van designers een 3D bodyscan van de Minister gemaakt om er vervolgens patronen op te tekenen, die via generatieve software bekomen werd

Middels deze outfit willen de designers de interactie tussen lichaam & kleding duidelijk maken en aantonen hoe er zo nieuwe vormen van kunst gecreëerd worden.

news-section-minister.jpg

Persoonlijk vind ik Pauline van Dongen een zeer inspirerende persoon. Ze breekt los van hoe mode traditioneel gezien wordt. Het is niet puur en alleen een manier om je lichaam warm te houden en te decoreren. Mode vervult een hogere functie.

Bron beeldmateriaal: paulinevandongen.nl

Auteur: Tyara Schetgens