In onderstaande post zal ik twee gelijkaardige freelance websites vergelijken, namelijk Freelancer en Upwork. Welke freelance website is het makkelijkste in gebruik? Welke website is het populairst en kan u het beste gebruiken? U zal het te weten komen bij het lezen van dit artikel.

Eerste beeld

Bij het bezoeken van beide websites krijgen we volgende pagina’s te zien (zonder aangemeld te zijn):

Ik vind de homepagina van Freelancer persoonlijk aangenamer en aantrekkelijker. Dit komt omdat je bij Freelancer meteen ‘What do you need done?’  of ‘post project’ te zien krijgt. Als je hulp nodig hebt met een project, kan je meteen daar terecht. Ook wanneer je wilt werken als freelancer, zie je op deze site meteen ‘become a freelancer’. Op de website van Upwork kan je alleen kiezen voor ‘become a freelancer’ of ‘find a freelancer’. Dit spreekt me persoonlijk minder aan om een project te posten.

Analyse volgens AIDA

  • Attention: Bij Freelancer wordt de aandacht vooral getrokken door de grote blauwe banner bovenaan. In deze banner vinden we een menu (log in, sign in, become a freelancer, post a project) en een slogan met daaronder een zoekbalk om je project in te geven. Dit trekt meteen de aandacht wanneer je deze website bezoekt! Bij Upwork zien we ook een banner, maar deze is iets subtieler en bevat een slogan in een felle kleur. Onder de slogan vinden we een knop ‘get started’ terug. Pas wanneer je op deze knop drukt kan je kiezen om te werken of om een freelancer in te huren.
  • Interest: Op beide websites vinden we enkele categorieën terug waarin de freelance sector actief is (vb: webdesign, SEO, logo design,..). Bij Upwork wordt dit getoond door middel van icoontjes met een titel eronder, terwijl dit bij Freelancer weergegeven wordt in de vorm van afbeeldingen. Ik zelf vind de afbeeldingen overtuigender, maar ik vind wel dat er een titel mag onder staan. Bij Freelancer wordt er weergegeven hoe ‘goedkoop’ het is om een project te plaatsen, terwijl er bij Upwork dan weer reclame wordt gemaakt over de verschillende soorten memberships. Ik denk dat de gebruiker meer nood heeft aan de prijzen over een project en niet aan de kostprijs van een professioneel account.
  • Desire: Waarom deze website gebruiken? Op beide websites wordt je toch wel overtuigd. Zowel Upwork als Freelancer kunnen hun boodschap goed overbrengen: huur iemand in voor je project of meld je aan als freelancer. Beide websites ogen clean en komen zeer professioneel over. Het starten op beide websites begint door één klik op de knop.
  • Action: Wanneer de bezoeker overtuigd is, kan hij zich snel en gemakkelijk aanmelden op de website. Op de Freelancer website, wordt je echt aangespoord om een nieuw project te posten en krijg je ook kleine notificaties wanneer er een job gevonden is met jouw opgegeven skills. Bij Upwork wordt je minder aangespoord om iets te posten of een job aan te nemen.

Responsive design

Het is zeer opmerkelijk dat de website van Upwork totaal niet responsive is. Echter is er wel gezorgd voor een mobiele applicatie, wat ook het geval is bij Freelancer. Als extraatje heeft Freelancer er naast hun mobiele applicatie ook voor gezorgd dat hun website wel responsive is. Dit getuigt van een grotere gebruiksvriendelijkheid.

Gebruik klantenzone

In de klantenzone bij Freelancer kunnen we meer en sneller zaken terugvinden dan in de site van zijn concurrent. We vinden er namelijk info over je huidige biedingen, je geld op je account, to do’s, recente projecten, nieuwsoverzicht, items verkopen,… Bij Upwork is dit een beetje minder uitgebreid: vind werk, mijn account, recente zoekopdrachten, job feed. Het feit dat er bij Freelancer meer handige zaken te zien zijn, vergt mijn voorkeur op gebruiksvriendelijkheid. Wanneer iemand makkelijker vindt wat hij nodig heeft, zal hij de dienst ook meer en efficiënter gaan gebruiken. Tevens wordt je bij Freelancer ook nog eens getriggered; dit gebeurd in de vorm van kleine push notificaties die op je homescreen verschijnen. Aan de hand van je interesses of je skills krijg je interessante aanbiedingen over projecten. Dit zorgt er voor dat je sneller aan de slag kan gaan op de website.

Conclusie

Als nieuwe gebruiker zou ik persoonlijk meer geneigd zijn om Freelancer te gebruiken, omdat dit net iets makkelijker lijkt. Je krijgt er een ‘duwtje in de rug’ en dat is leuk als je nieuw bent in de Freelance wereld. Op zich lijkt Upwork even goed te werken, maar ik denk dat dit vooral mensen aantrekt die al vertrouwd zijn in de freelance business. Welke website zou jij gebruiken?

bronnen:  Freelancer en Upwork (foto’s zijn screenshots van de vermelde websites, banner is afkomstig van tl-hub.be).

Auteur: Arno Stalpaert