emoji

De Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft op 26 oktober 2016 aangekondigd dat het de oorspronkelijke 176 Emoji voor zijn vaste collectie heeft verworven. Die worden tentoongesteld samen met andere graphics en animations.

De oorspronkelijke Emoji zijn kleine grids van 12 px op 12 px en werden gedesigned door de Japanse Shigetaka Kurita in 1999. Sinds 1929 is de opdracht van het MoMA om kunst en design van het heden te tonen. Sinds dat smartphones onmisbaar zijn, zijn Emoji een vorm van moderne online communicatie geworden.

emoji2

Volgens het MoMA roepen Emoji zowel oude als moderne kunstvormen aan zoals hiërogliefen en mangas. Omdat Emoji verspreid worden tussen gebruikers worden ze een internet-brede gezamenlijke kunstproject.

emoji3

Emoji hebben diepe gevoel en soms complexe betekenissen. Deze betekenissen zijn uitgegroeid tot iets dat zo primitief is dat de MoMA het wilt tentoonstellen. Het is het meest populaire en universeel begrijpbare visual language dat in de hedendaagse samenleving bestaat en zo geëvolueerd is van iets dat eigenlijk nutteloos was. Dit is letterlijk waarvoor een modern art museum gemaakt is.

 

Bron : The NY Times

Bron : The Verge

Auteur : Martina Yalcin