In Eindhoven wordt jaarlijks het Dutch Design Event georganiseerd. Dit is een negendaags event waarin meer dan 2500 ontwerpers over ruim 100 locaties in de stad hun toekomstgerichte concepten presenteren. Daarnaast zijn er ook talrijke tentoonstellingen, lezingen en andere festiviteiten.

28 oktober ben ik samen met een paar andere studenten naar Eindhoven gegaan om inspiratie op te doen.  Hieronder deel ik een paar van  de meest in het oog springende dingen.

2016-10-28-16-10-07

NEO
Altijd al muziek willen maken maar nooit  geleerd hoe je een muziekinstrument moet bespelen? Dan is Neo de oplossing.
Dit innovatieve muziekinstrument biedt namelijk mensen zonder muziekkennis de mogelijkheid om hun eigen muziek te ontwikkelen.

VOORDELEN:
– Letterlijk iedereen kan nu een instrument bespelen. Ouderen, mensen met een geestelijke-of lichamelijke handicap of zelfs mensen die totaal geen ritmegevoel hebben.
– Design is heel apart en georiënteerd op aanraking. Deze aanraking is vaak verloren als je met andere digitale instrumenten muziek maakt, hoewel dat toch een integraal deel van het “creëren van muziek” is.

NADEEL:
-Bewerkingsmogelijkheden van het geluid zijn uiteraard beperkt door de simplistische aard van het instrument.

Digital Garden
Mensen die gedwongen de deur niet meer uitkunnen, houden meestal contact met de buitenwereld via de digitale media zoals TV en het internet. Hoewel ze hierdoor niet in een isolement raken, missen ze wel het fysieke contact met de buitenwereld, zoals wandelingen en ontmoetingen met vrienden en kennissen.
Enna Riszvic van de Technische Universiteit Eindhoven heeft hier een prijswinnende oplossing voor gevonden.

digitalgarden

Haar ontwerp bestaat uit lampen die met elkaar verbonden zijn. Ze zenden licht uit en bestaan verder uit een soort gaas met een buitenkant van steen. Als een van de 2  lampen bewogen wordt, beweegt het gaas in de andere bol ook, waardoor de reflectie van het licht op de muur ook veranderd.
Daarnaast is Enna nu bezig met de volgende stap, waarin ze de lampen aan een Twitter-account koppelt en de Tweets analyseert met een bepaald algoritme om de context ervan te bepalen. Aan de hand van de “stemming” van de Tweet wordt de kleur en intensiteit van het licht aangepast.

VOORDELEN:
– Mensen die te weinig fysieke interactie hebben, kunnen dit toch nog enigszins ervaren.
– Ziet er aangenaam uit in huis.

NADELEN:
– Hoewel het concept interessant is, betwijfel ik hoeveel mensen er nu bereid zijn om een lamp in huis te halen die zo toekomstgericht is.
– Heeft niet veel functie behalve het esthetische fysieke contact.

Nowi
In 2022 gaan er gemiddeld per huishouden ongeveer 500 connected devices zijn. Deze devices hebben uiteraard allemaal stroom nodig. Overal batterijen in steken of kabels leggen, is te onpraktisch, daarom hebben de studenten van de Technische Universiteit Delf een oplossing bedankt: de Nowi.

De Nowi is een device waarmee je RF signalen van de router in huis, niet alleen voor communicatiedoeleinden kunt gebruiken, maar ook om kleine devices van stroom te voorzien.

VOORDELEN:
– Probleem met de stroomvoorziening voor de kleinere devices oplossen met een signaal dat toch al aanwezig is.

NADELEN:
– Stroom die uit RF signalen komt, is niet genoeg om veel grote dingen van energie te voorzien.

Mesh Lingerie BH

meshbra
Volgens onderzoeken draagt 70% van de vrouwen de verkeerde BH maat. Mesh lingerie wil hier verandering in brengen door een 3D scan te maken van het lichaam en vervolgens de BH te printen. Momenteel is er al een beta project waarin vrouwen voor 189,- euro een BH op maat kunnen laten maken.

 

VOORDELEN:
– Echt de perfecte pasvorm

NADELEN:
– De (nog) dure aanschafprijs

Auteur: Tyara Schetgens