Apple heeft zijn Macbook Pro voor lange tijd de rug toegekeerd. De laatste keer dat de laptop een nieuw uiterlijk kreeg dateert reeds van 2012 en de laatste interne update die de laptop kreeg is ook al weer anderhalf jaar geleden. Het werd dus hoog tijd voor Apple om daar iets aan te doen en 1 van hun meest geliefde Macs in een nieuw jasje te steken. Tijdens hun laatste keynote is dit dan uiteindelijk gebeurd en wat ziet hij er knap uit!

new-macbook-pro-2016-13-and-15_1024

Design

De laptop is alweer heel wat dunner en lichter geworden en heeft intern een hele make-over gekregen met onder andere een gloednieuw ventilatie-systeem, nieuw toetsenbord  en een stuk luidere stereo-speakers. Ook de poorten van de Macbook zijn ge-update, maar tegelijkertijd ook ge-downgrade. Waar vroeger 2 USB poortjes, 1 HDMI poortje, 2 Thunderbolt poortjes, een SD kaart sleuf en een magsafe oplaadpoort plaatsvonden, bevinden zich nu 4 Thunderbolt-3 USB-C poorten. Dit universeel poortje vervangt alle functies die de vorige poortjes hadden inclusief het opladen van de Macbook. Handig want je kan elk poortje (2 links en 2 rechts) nu gebruiken om je Macbook op te laden. Hoewel het comfort en de veiligheid van het magsafe poortje nu verdwijnt heb je toch dat nog tenminste. Het enige wat eigenlijk is overgebleven van de oude Macbook Pro’s is een aux poortje (en maar gelukkig ook). Apple is reeds bekend voor het verwijderen van dit poortje bij de nieuwe iPhone modellen, maar gelukkig besloten ze om dit poortje (nog) niet te elimineren bij hun Macbooks. De nieuwe Macbook Pro’s zijn ook beschikbaar in een nieuwe kleur genaamd ‘space-grijs’ dat we ook kunnen terugvinden in de kleine Macbook dat Apple vorig jaar uitbracht.

Al bij al reeds een interessante update, maar het meest interessante aan deze Macbooks zijn niet zozeer wat er zich allemaal binnenin de Macbook bevindt, maar wat er zich vlak boven het toetsenbord bevindt…
macbook-pro-touch-bar

Touch Bar

Boven het toetsenbord, waar zich vroeger de functietoetsen bevonden, bevindt zich iets wat Apple de ‘touch bar’ noemt en het stal de show tijdens hun keynote met knap veel demo’s van onder andere Adobe Photoshop en Final Cut Pro. Dit dynamisch OLED touch-paneel verandert namelijk op basis van de app die je gebruikt. Als je in Photoshop bezig bent krijg je dus enkele handige shortcuts voor bepaalde functies of kleurpaletten en in Final Cut Pro krijg je je hele project-tijdlijn te zien waar je in kan zoomen op een bepaald deel ervan of swipen doorheen je project terwijl je op je scherm een live-preview ervan te zien krijgt. Dit opent een heleboel nieuwe mogelijkheden voor app-ontwikkelaars om hun apps te optimaliseren voor deze functie en de demo’s die live uitgevoerd werden waren reeds indrukwekkend. De touch bar is ook aanpasbaar dus je kiest zelf welke functies zich daar bevinden. De functietoetsen die voordien ook werden gebuikt voor helderheids- en volumeinstellingen zijn echter niet verdwenen, ze bevinden zich voordien gewoon in de touch bar. Rechts van de touch bar op de aan/uit toets zit ook touch ID, de vingerafdrukscanner die al enige tijd te vinden is op Apple’s iPhone modellen.

Dit is Apple’s alternatief tot het implementeren van een touchscreen in hun Macbooks. Hun filosofie hierachter is dat je handen zich de hele tijd bevinden waar ze thuishoren, namelijk op het toetsenbord. Na een tijdje zal je volgens hen de touch bar leren gebruiken zoals je je toetsenbord gebruikt, terwijl je ogen zich bevinden op het scherm. Het is een heel natuurlijke manier van werken beweren ze.

000232

Software toepassingen

Zoals ik reeds zei ben ik enorm benieuwd naar wat app-ontwikkelaars met deze technologie zullen doen. Volgens mij zijn er heel wat slimme toepassingen te ontdekken van deze nieuwe functie en gaan vele apps hier gebruik van maken in de nabije toekomst.

Neem zelf een kijkje!

Auteur: Felix Struelens