Met het aankomende KIKK-festival dat aanstaande donderdag & vrijdag (3-4 November) zal plaatsvinden ging ik op zoek naar interessante artiesten. Zo ben ik terecht gekomen bij de artiest Jerobeam Fenderson. Een wel heel speciale artiest als je het mij vraagt.

 

Wie is hij?

jerobeam-fenderson
Jerobeam Fenderson

Jerobeam Fenderson is een artiest en elektrotechnicus afkomstig uit Australië. Hij heeft het recordlabel Ordia muscz. Naar eigen zeggen heeft hij niet echt een speciaals talent, buiten achterwaards zingen. Nadat hij zijn studies voor elektrotechnicus had stopgezet ontdekte hij een nieuwe manier om muziek te genereren op een wel heel creatieve manier.

 

 

Wat maakt hem zo uniek?

philips_gm5659_oscilloscoop
Analoge Oscilloscor

Voor mij is de manier waarop hij zijn muziek maakt enorm speciaal. Hij doet dit namelijk door middel van een oscilloscoop. Dit is een apparaat dat een verschil in elektrische grootheden kan visualiseren. Dit verschil wordt weergegeven als een zogenaamde lissajous-curve. (Een lissajousfiguur is een kromme die wordt gevormd door de baan van een punt dat gelijktijdig deelneemt aan twee onderling loodrechte harmonische trillingen)

32
De zogenaamde Lissajous curve

Werkstijl

Jerobeam maakt gebruik van de analoge oscillator Tektronix D11 5103N. Zoals je kan zien is dit werkelijk een kast van een toestel. Maar hoe krijg je hier dan geluid en visuals uit? Jerobeam gebruikt hiervoor speciale software en een modular synth.

tektronix-5103n-w-d11-plug-in-single-beam
Tektronix D11 5103N modular Oscilloscope
doepfer_a-100
Modular synth

 

 

 

 

 

 

Hier zit een heel proces achter dat te technisch is voor een leek om te kunnen snappen. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat hij twee kanalen van zijn audio interface verbind met zijn oscillator, waarvan er 1 zorgt voor horizontale vervorming, en een andere voor verticale vervorming.

tumblr_inline_o6xjt1tvob1ry5diy_500
Een stukje uit zijn clip ‘blue spirals’

 

Door middel van mathematische codes kan hij de gekste dingen visualiseren. Van vlinders tot gezichten, hij kan het allemaal. Zelfs 3D-structuren zijn hierop geen uitzondering. Je zou kunnen zeggen dat dit niet speciaal, of zelfs eentonig is, maar het is vooral de manier waarop deze muziek gemaakt wordt dat het zo speciaal maakt.

oscopeglith_1-620x443
Screenshot uit fragment van ‘planets – Jerobeam fenderson’

Live te bezichtigen

Wil je dit alles graag eens live zien gebeuren? Dit kan volgende week vrijdag in Namen van 20:00 tot 02:00! Een unieke kans als je het mij vraagt. Zeker als je weet dat hij een deel van zijn set op voorhand maakt, maar ook een deel ter plaatse improviseert. Tot slot zou ik jullie nog even willen vragen om volgende video te bekijken waarin Jerobeam zijn werk uitlegt aan de hand van een, jawel u raad het goed, Oscillator! Nog een aanrader en mijn persoonlijke favoriet in zijn werk is Blue spirals.

Bronnen:

http://www.jerobeamfenderson.net/post/101351329308/how-it-works

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lissajousfiguur

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oscilloscoop

http://www.ordia-muszc.com/

https://www.kickstarter.com/profile/1230242223/about

 

Auteur:

Arno Roelandts