Misschien zag je reeds de reclame op tv of vond je de nieuwe affiche of sticker van Payconiq in een winkel. Vanaf nu kan je dan in die winkel heel snel betalen met je smartphone! Payconiq is een samenwerking tussen ING en KBC waardoor je geen cash of bankkaart meer hoeft boven te halen.

 

STORE_BENL from Payconiq on Vimeo.

Na voorgangers zoals Apple brengen nu ook ING en KBC gezamenlijk een app uit die je toelaat om heel snel geld te storten naar je vrienden en kennissen of om te betalen in een winkel die geregistreerd is bij Payconiq. De app is zeer gebruiksvriendelijk en aangenaam om mee te werken, zowel voor de gebruiker als voor de zaakvoerder die binnen Payconiq een ‘merchant’ wordt genoemd.

 

Geld dat tussen vrienden of kennissen met Payconiq wordt overgeschreven gebeurt op basis van de telefoonnummers van beide partijen. Betalen in een winkel gebeurt op basis van je locatie. Wie dus Payconiq opent in een winkel krijgt meteen de suggestie om naar die merchant over te schrijven.

 

De merchant kan dan onmiddellijk controleren of hij/zij de betaling goed ontvangen heeft in een zeer overzichtelijk ‘merchant portal’. De merchant krijgt het tijdstip van de betaling te zien, het bedrag, de voornaam van de betaler en de status van de betaling. De merchant heeft hier dan ook een zicht op alle betalingen die via de app zijn binnengekomen per dag, week, maand en jaar.

 

Analyse volgens het AIDAS-model

  • Attention: Payconiq voert momenteel een grote reclamecampagne. Naast reclamespots op tv krijgt elke merchant een welkomstpakket. Hierin zit een affiche en een sticker die in de winkel uitgehangen worden. Hierdoor weten de klanten dat zij daar met de app kunnen betalen.

 

payconiq_winkel.png

 

  • Interest: De app werd gemaakt om de gebruikers snel en eenvoudig te laten betalen zonder gebruik van een bankkaart of cash. Payconiq is dan ook helemaal in dit opzet geslaagd en biedt zelfs een overzichtelijk merchant panel voor de zaakvoerders. De combinatie van deze zaken is dan ook hun uithangbord.
  • Desire: Waarom Payconiq? Iedereen vergeet wel eens cash of heeft geen tijd om geld uit een automaat te halen. In grotere winkels kan je meestal ook wel met bankcontact betalen maar in de kleinere detailhandel is dit meestal niet mogelijk omdat de kosten hiervoor te hoog zijn voor de uitbaters. Paynconiq biedt hier dan een perfect alternatief voor cash want het kost de merchant slechts € 0,06 per transactie!
  • Action: ING en KBC hopen door de reclamecampagne zo veel mogelijk mensen Payconiq te doen installeren. In de reclamespot maken ze duidelijk dat het beschikbaar is voor zowel Android als IOS.
  • Satisfaction: De makers van de app wouden een zeer eenvoudige en snelle manier ontwikkelen om te betalen. De gebruikers zullen dan ook ondervinden dat betalen met de app zeer snel verloopt en relatief makkelijk is.

Reclamespot

Hieronder de recentste reclamespot van Payconiq. Deze wordt nu dagelijks op tv afgespeeld.

Payconiq – betaal je vrienden from Payconiq on Vimeo.

 

Bronnen

http://www.payconiq.com, http://www.portal.payconiq.com

 

Auteur: Mike Similon