Een tijdelijke tattoo die er niet alleen goed uitziet, maar waarmee je ook je smartphone of andere mobiele toestellen kan bedienen. Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar het kan sneller dan je denkt werkelijkheid worden. Dit gadget zit voorlopig nog in de ontwikkelingsfase, maar zou binnenkort de start van een nieuwe generatie wearabels kunnen betekenen.

De tattoo bestaat uit een speciaal papier dat vaak gebruikt word bij neptattoos, een isolatielaag, bladgoud en een siliconen laagje. Daartussen zitten een litihiumbatterij en een chip die de werking garanderen. Dankzij NFC, een soort van technologie die gebruikt wordt voor mobiele betalingen in winkels en horecazaken, kan de tattoo communiceren met smartphones en tablets.

Doctoraatstudente Cindy Hsin-Liu Kao kwam vorige zomer op het idee tijdens haar stage bij Microsoft Research. En nu kan ze rekenen op de hulp van MIT Media Lab voor de ontwikkeling. Ze wilde een eind maken aan wearables die er allemaal hetzelfde uitzien. Vaak letten de ontwikkelaars wel op de praktische kant, maar vergeten ze te denken aan de looks. Want geef toe, zo’n Apple Watch is nu niet meteen het droomaccessoire voor bij je favoriete jurkje.

Kao bedacht drie verschillende versies van de tattoo. De eerste kan je gebruiken als een soort van afstandsbediening om je smartphone controleren.  Bijvoorbeeld als je je muziek op pauze of luider wil zetten. De tweede kan je ook gebruiken om informatie op te tonen. Zoals de lichaamstemperatuur of de stemming van de persoon die het draagt. Als laatste is er de tattoo die aan de QR-code doet denken. Die kun je scannen met je gsm en bevat belangrijke informatie. Denk aan een filmticket, of een busticket.

Tenslotte de prijs. Het zou volgens Kao minder dan 175 dollar kosten om het prototype te bouwen. Het wordt goedkoper omdat computeronderdelen kleiner, goedkoper en krachtiger worden. Volgens Kao werpen we bij het creeren van deze superwearables een blik op de toekomst. “Ooit zullen we deze uitvindingen aanbrengen net zoals we crème en make-up aanbrengen.”

Hoewel Duoskin nog in zijn kinderschoenen staat, is MIT Media Lab gekend voor het demonstreren van high tech spullen in een poging om mensen de mogelijkheden voor de toekomst duidelijk te maken.

duoskin-metallic-tattoos-to-control-your-smartphoneduoskin-tattooduoskin-tattoos

Bekijk het artikel

Published by Ellen Van Erps