image3Bron: www.nic.gent

Gent, de studentenstad, de hipsterstad maar vooral een gezellige stad met veel culturele mogelijkheden. Dit uit zich in de vele activiteiten en musea die er te vinden zijn. Vandaag bespreek ik twee websites van gentse musea.

Het stedelijk museum voor actuele kunst, of kortweg S.M.A.K., is gelegen in het Citadelpark. Het Design museum Gent ligt in het hartje van de stad. Ideaal dus om deze 2 musea te combineren in een citytrip naar Gent. Beide zijn zeer toegankelijk met de tram of bus.

Eerste indruk

We surfen naar de website van het S.M.A.K. Eerste indruk, geslaagd. Mooi overzichtelijke verticale navigatie aan de linkerkant. Achter de navigatie loopt een slideshow van lopende tentoonstellingen in het museum. Het kleurgebruik blijft zéér beperkt. De hoofdkleuren zijn zwart en wit. Naast deze kleuren is blauw ook aanwezig, maar minder prominent.

smak1

Een soortgelijke indruk heb ik bij Design museum Gent. De navigatie bevindt zich horizontaal in het midden met een kleurrijke foto erachter. Kleurgebruik is hier tevens zwart-wit. Juist op één pagina, agenda, komt het groene meer naar voor.

dmg1

Op beide sites is alles héél overzichtelijk en duidelijk. Wil je iets weten over tentoonstellingen? Klik simpelweg op tentoonstellingen. Bij het S.M.A.K. is er wel een indicatie waar je je bevindt op de site, dit in tegenstelling tot het Design museum Gent.

Mobile

In deze tijden is het natuurlijk van groot belang dat je website responsive is, en dat is ook zo voor beide websites. Net zoals hun desktop versie, is de mobiele versie zeer gebruiksvriendelijk. Omwille van een mooi overzicht, gepaard met een tijdloos design. Enkel een back to the top button ontbreekt, wat het toch onhandig maakt om naar boven te scrollen en de navigatie terug aan te klikken.

Gebruiksvriendelijkheid

Kijken we naar de contactpagina van beide musea, is er toch één opmerkelijk verschil. Bij het S.M.A.K. kan je gewoon een contactformulier invullen, terwijl bij Design museum Gent je enkel een e-mailadres ter beschikking hebt waar je naartoe kan mailen. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort het S.M.A.K. hier beter.

Het S.M.A.K. maakt gebruik van een standaard footer, met daarin alle verschillende pagina’s die je kan bezoeken. Dit kan zeer handig zijn om doorheen de website te gaan. Social media en nieuwsbrief vind je daar ook.

Als laatste puntje is het jammer dat er geen franse versie van Design museum Gent bestaat. Zeker omdat er zoveel toeristen naar Gent komen en Frans een officiële taal is in ons land.

AIDA

Attention, interests, desire en action. De aandacht wordt bij beide websites getrokken door de grote afbeelding op de hoofdpagina. De interesse wordt opgewekt door middel van inzoomende foto’s bij het SMAK. Persoonlijk heb ik bij Design Museum Gent niet direct de interesse om door te klikken. Doordat er bij het SMAK een interesse is opgewekt kan je dit omzetten naar een verlangen. Het verlangen om een tentoonstelling te bezichtigen. De volgende stap is dan uiteindelijk een ticket kopen en de tentoonstelling bezoeken, ook wel de fase “action” genaamd.

Conclusie

Beide websites scoren zeer goed qua gebruiksvriendelijkheid. Hier en daar steekt het S.M.A.K. toch de bovenhand, het lijkt of ze net iets meer hebben nagedacht over het gebruik. Op designvlak is er geen winnaar of verliezer. Een dikke pluim voor wat ze verwezenlijkt hebben!

Links:

Auteur: Sam Goeman