In deze post zal ik twee websites vergelijken, meer bepaald hun registratieproces. Ik ga hiervoor kijken naar de website van Facebook en WordPress. Ik ga een korte uitleg geven waar we beide processen kunnen terugvinden op elke site, hoe eenvoudig het is om te registreren en welke stappen hierbij komen kijken.

 

Eerste beeld Facebook registratie

 

fb1
http://www.facebook.com

Dit proces is zeer snel terug te vinden op de homepagina van Facebook. Op sommige websites moet je echt op zoek naar de registratiezone van de site. Bij Facebook is dit heel eenvoudig terug te vinden, waardoor mensen niet meer hoeven te zoeken. Het registratieproces bestaat uit slechts enkele invulvelden, waardoor de bezoeker niet meteen afgeschrikt wordt. Dit proces is zo eenvoudig, dat iedereen het kan invullen op zeer korte tijd. Je hoeft enkele basisgegevens in te vullen en daarmee is elk veld ingevuld. Naast sommige velden staat er een kleine boodschap in het blauw. Deze boodschap staat er om u te helpen wanneer u zich afvraagt wat u moet invullen of waarom Facebook deze gegevens nodig heeft. Door deze uitleg te geven, kan het vertrouwen van de bezoeker alleen maar opgewekt worden.

Eerste beeld WordPress registratie

wordpress1
http://www.wordpress.com

Ook op deze website kunnen we de ‘registreer knop’ duidelijk terugvinden op de homepagina. Bij het registreren kan je meteen je taalvoorkeur kiezen (Nederlands/Engels), zodanig dat iedereen kan registeren. Dit wordt gevolgd door een kleine vraag om je interesses en persoonlijke voorkeuren aan te duiden. Hier kan de gebruiker meteen al aanvoelen dat we website volledig om hem afgestemd zal worden. Ook de volgende vragen gaan puur over  de personalisering van zijn account. Zo kan de gebruiker het thema van zijn blog selecteren, maar ook de naam, het webadres en enkele andere voorkeuren. Bij elke stap kan je duidelijk zien waar je bent en hoeveel stappen er nog volgen. Dit vind ik positief want zo weet je hoeveel tijd de registratie in beslag zal nemen.

 

 

Email bevestiging

De laatste stap bij het WordPress registratieproces bestaat eruit om je e-mailadres te bevestigen. Zo kan WordPress nagaan of jouw e-mailadres wel echt bestaat en/of je geen spammer bent die zomaar een account aanmaakt. Het valideren van je e-mailadres is zeer eenvoudig en kan gedaan worden door op één URL te klikken die je via opgegeven e-mail ontvangt. Persoonlijk vind ik dit een zeer goed idee, omdat het geen moeite kost voor de gebruiker en tevens een kwalitatieve website verzekert (zonder spammers, bots,..).

wpvalidatie
e-mail bevestiging WordPress

Bij Facebook is dit helaas niet het geval. Hier moet je je e-mailadres niet laten valideren bij het registerproces. Dit betekent dat je in slechts één klik een account kan aanmaken met een vals of niet bestaand e-mailadres. Dit kan ervoor zorgen dat een persoon meerdere accounts kan aanmaken in enkele minuten tijd en deze profielen eventueel kan misbruiken.

 

Conclusie

Beide websites hebben een zeer eenvoudig registratieproces. Bij Facebook moet je slechts enkele velden invullen en maar één keer op een knop drukken, wat ongelooflijk snel gaat. Na het drukken van deze knop, ben je al geregistreerd op hun site. Het nadeel is hier dat de gebruiker achteraf nog al zijn voorkeuren moet instellen (voorkeuren over feed, privacy, posts). Bij WordPress neemt de registratie iets meer tijd in beslag dan bij Facebook, maar dit wordt ook zeer goed meegedeeld door het aantal stappen op te lijsten. Dit kan een motivatie zijn voor de gebruiker om de registratie af te ronden. De gebruiker kan meteen enkele voorkeuren instellen, waardoor de bezoeker dit niet meer achteraf moet instellen. Het nadeel is dat dit registratieproces iets langer wordt, alhoewel dit nog steeds minder dan 5 minuten tijd in beslag neemt.

Features uit beide websites die ik persoonlijk aanraad om te gebruiken:

  • Registratiepagina moet duidelijk te vinden zijn
  • Geef het aantal stappen weer
  • Voorzie een taalkeuze
  • Voorzie telkens uitleg (mocht er onduidelijk zijn)
  • Implementeer e-mail validatie om spammers tegen te gaan
  • Hou de registratie kort

Hoe zou ik dit gebruiken?

Persoonlijk zou ik zeker en vast gebruik maken van een zeer kort registratieformulier. Het is niet nodig om meer gegevens te vragen dan je nodig hebt. Ik zou enkel de vereiste gegevens vragen en optioneel, wanneer de registratie voltooid is en de bezoeker zijn account heeft, de keuze geven om nog extra informatie in te vullen (dit is ook zo bij Facebook en WordPress). Ook zou ik naast elk invulveld of bij elke stap een kleine uitleg geven wat de gebruiker moet invullen en waarom mijn site die gegevens nodig heeft (zoals bij Facebook het geval is). Indien van toepassing, zou ik de gebruiker ook de keuze geven om al enkele persoonlijke voorkeuren aan te duiden of in te stellen. Ook moet het mogelijk zijn om dit over te slaan en dit achteraf in te vullen. Zelf verkies ik om een e-mail bevestiging te gebruiken via php. Op deze manier kan mijn website vrij blijven van spammers en bots. Belangrijk is ook dat de bezoeker van de website de pagina om te registreren makkelijk kan terugvinden. Om deze reden zou ik ‘registreren’ en ‘inloggen’ dan ook weergeven op mijn indexpagine.

de gebruikte websites:

FacebookWordPress

Auteur: Arno Stalpaert